Blog

Cóm és que els nens us fan tan de cas al kinder?

by El petit panda on 29 August, 2017 No comments

Els secrets de l’IKC de El Petit Panda

Aquesta és una pregunta que ens fan les nostres famílies contínuament. La veritat és que, pel que fa al comportament, les professores tenen avantatges molt grans sobre les mares i els pares. No només els anys d’educació i experiència, que també, o el poder de la imitació als companys, que explica perquè el vostre noi/noia es nega a deixar el seu Lego a casa però s’afegeix al grup de recollida de joguines, obedientment, amb els seus companys d'escola.

Hi ha moltes estratègies que fem servir a l’International Kids Center, de El Petit Panda, i que podeu fer també a casa. Aquí us expliquem els nostres secrets!

Repte dels pares 1: El meu fill/a creu que és ell el que mana i no em pren en serio.

Guanyem-nos el respecte

Conversem amb els nens i nenes a nivell dels seus ulls. Fem servir un to suau però ferm. Els hi hem de fer partícips de la situació, donar opcions i possibilitats (si les hi ha) i explicar les conseqüències “lògiques”. Els seus problemes o pors ens poden semblar insignificants però per ells són importants. Seure amb ells i parlar-ne, sense menystenir els seus sentiments és la millor forma de guanyar-nos la seva confiança i respecte.

Repte dels pares 2: El meu fill/a no admet quan fa una cosa malament (o menteix!).

Compartiu i expliqueu als vostres fills les vegades que us heu equivocat a la vida. Parleu dels errors com una forma d’aprendre.

Veureu com els hi encanta saber detalls de totes les vegades que us vau equivocar i cóm us vau adonar i vau canviar. Doneu-li l’oportunitat de que us donin les seves opinions, que us ensenyin el seu punt de vista. Compartir les “petites infraccions” de la vostra infància amb els vostres fills (dins de la raó) mostra que tothom comet errors. No pensaran pitjor de vosaltres i aprendran a compartir ells mateixos les seves inquietuds i equivocacions. A més aprendran lliçons i formes d’encarar les errades.

Reptes per als pares 3: El meu fill es posa a la defensiva quan fa quelcom malament i els conflictes sempre acaben en discussions.

No obliguem a que hi hagin “perdedors” ni forcem un “ho sento”

Podria ser temptador insistir al nen o nena a que digui “ho sento” quan espatlla la joguina del seu germà o fa mal al bebè però creiem que no cal exigir una disculpa. És més important crear un clima on poder “parlar” i on animar a reflexionar i arribar junts a l’arrel del problema.

A la nostra classe ho fem a una taula amb la mínima supervisió de la professora. Es guia en la recerca d’una solució i sovint la disculpa arriba d’una forma més autèntica. A casa, us pot resultar útil, la taula de la cuina.

Respirem tots i agafem perspectiva

Quan un nen està tenint una rebequeria, l’autoconeixement i més, l’autocontrol, són difícilment exigibles. Abans que els nens puguin gestionar el conflicte, han d’aprendre de nosaltres, els adults.

El nostre objectiu principal és aconseguir que s’aturin i respirin abans de reaccionar. Una gran tècnica autoreguladora? Feu que el vostre fill es vegi que respira flors i després que bufa una espelma.

Definim les emocions en veu alta

A casa, podeu fer com a El Petit Panda, on una part de la paret de l’espai està coberta de sentiments, literalment: “Paraules del tresor” que s’estenen molt més enllà de “feliços” i “tristes” a termes com “furiosos”, “desanimats” i fins i tot “decebuts”. Durant un conflicte, la professora fa que els nens i nenes assenyalin la paraula que defineix el que estan sentint. Els nens també observen les cares d’un altre i assenyalen la paraula que pensen que l’altra nen o nena està sentint. De vegades, ens ajudem de miralls perquè ells puguin reconèixer els seus propis sentiments. És un procés llarg on aprenen a observar, a empatitzar amb l’altre i a reconèixer el que senten ells mateixos. Una vegada que el sentiment es determina, els nens treballen junts en una solució per tornar a “feliç” (o un altre sinònim).

Eliminem els nyic-nyacs

Diuen que tenir un fill/a et fa un pare, mentre que dos us fan un àrbitre. Si esteu en aquest darrer grup, estareu familiaritzats amb les raons i les renyines. Quan un nen o nena ve amb un problema, li preguntem: “M’ho dius perquè algú necessita ajuda? O m’ho dius perquè vols ficar-los en problemes? “. Aquest tipus de qüestionament pot ajudar als nens i nenes a aprendre que no ens cal saber-ho tot. Si ningú està assetjat o està en perill físic, posem el problema davant d’ells per tal que el resolguin ells mateixos. Si és simplement un assumpte d’un nen que s’enfronta a un altre, llavors tenen el poder de demanar-li a l’altre noi que s’aturi.

Creem un racó acollidor

Molts nens aprecien un lloc segur on poden anar a gestionar les seves emocions. A El Petit Panda, tenim un racó acollidor, a la classe per resoldre els conflictes. També podeu fer-ho a casa. Empleneu-lo amb una catifa, coixins, llibres i algunes eines de gestió de l’estrès, com ara un reproductor de CD amb música suau, una pluja de teles o una bola d’estrès. A continuació, expliqueu als vostres fills què és aquest lloc (pau, no càstig) i quan el podem fer servir, com quan se sentin molestos o cansats.

No dilatem parlar del que ha passat.

A aquesta edat, parlar dels límits ha de ser in situ i d’una manera ràpida. No serveix parlar d’alguna cosa que ha passat dues hores després. Segurament ja no se’n recordaran. Quan esperem massa temps per actuar o arrosseguem la conversa amb un enfocament de “espera fins que….”, correm el risc de perdre la connexió entre l’acte i la possibilitat d’aprendre.

Repte dels pares n.º 4: Quan li dic alguna cosa no em fa ni cas.

Fem un advertiment just

Imagina que estàs absort en el teu programa favorit i ets interromput per la teva parella, que demana que ho deixis i que vagis immediatament a fer un altre cosa. Potser trobaríem aquest tipus de comportament molt contundent i irrespectuós, oi? El mateix passa amb els nens.

Oferir advertències quan una activitat està a punt de canviar o s’ha de començar a fer una altra cosa, és el que funciona al Kinder. A casa es pot fer servir un rellotge de sorra per tal que vegin el temps que els hi queda abans d’anar a dormir, per exemple. Un recordatori visual, pot ser útil per veure clarament el temps que queda per a una activitat i, així el final no és una sorpresa.

Creiem que és positiva la creació d’un sentiment de calma al voltant de les transicions, entre activitats.

Ser predictibles

Als nens els encanta conèixer el que ve desprès.

A El Petit Panda, fem servir un calendari visual com a esquema del dia. Quan saben què està passant i el que vindrà, els hi ajuda a que estiguin més tranquils. A casa podeu marcar les rutines com l’esmorzar, rentar-se les dents o anar-se’n a dormir.

Simplifiquem les instruccions

La manera més eficient és que siguin simples i dites d’una manera suau. Paraules com “primer tal cosa i després d’això…” pot ser una bona estratègia. Un cop puguin seguir dues instruccions, podem afegir un altre. Pot ajudar el demanar-los que ens repeteixin el que els hi hem dit.

Repte dels pares 5: No li agrada rentar-se

Fem-ho divertit. Cantem!

Quan has de fer el mateix una i una altra vegada, deixa de ser divertit molt de pressa. Nosaltres cantem quan hem d’anar a rentar-nos les mans o les dents. Cançons divertides que els nens i nenes associen amb l’acció de rentar-se. De fet, moltes vegades les cançons descriuen com fer-ho i els hi ajuda a recordar els passos. “Is time to wash your hands”

Repte dels pares 6: El meu fill/a no fa res per si mateix.

Assignem tasques

Donar les tasques domèstiques als nens i nenes pot semblar més un problema que una solució però a la llarga, val la pena. Les tasques ensenyen independència i habilitats importants. Tingueu paciència i mantingueu al màxim les vostres expectatives. Els nens poden fer molt. Us suggerim omplir una llista amb tasques adequades per a l’edat, com ara assecar plats, alimentar una mascota o embrutar-se ajudant amb el sopar.

No fem el que ells poden fer per si mateixos

Estar a l’entrada de la casa durant 45 minuts mentre el nen o la nena es disfressa pot semblar un infern, però és important no ficar-nos a “ajudar”. Els hi estarem dient que no són prou bons. Per les presses, podem estar temptats a ajudar amb les sabates. Resistir-se és vital.

Encoratjar-los a aprofitar les seves habilitats per resoldre els problemes, és una bona forma d’educar persones independents i els hi dona seguretat i confiança en si mateixos

Deixem que s’equivoquin

Estan aprenent i no fan les coses perfectes, però ningú diu: “Ho estàs fent malament”. Aquests assoliments són clau per crear confiança i independència a aquesta edat. Són capaços si els hi donem l’oportunitat.

Deixem que trobin una solució

Molt sovint es veu als pares que s’enganxen als seus fills/es al parc, ajudant-los a pujar, a baixar, a enfilar-se… Això pot ser més una necessitat dels pares que dels nens. En comptes d’ensenyar-los els seus límits, els ensenyem a tenir por o a dependre d’algú altre que li digui el que pot o no pot fer. És bo que tinguin possibilitats i caiguin i es recuperin i tornin a intentar-ho. Us recomanem deixar que els vostres fills/es tingui l’oportunitat de pensar críticament per si mateixos, parlant dels seus reptes des d’una distància segura: “T’he vist pujar. Crec que tu mateix pots baixar o retrocedir. Què creus que has de fer?”.

Com a mare, admeto que això és difícil de fer, però al final, és de sentit comú no passa’ls-hi les nostres pors.

Repte dels pares 7: Les joguines del meu fill/a són a tot arreu i això em molesta.

Classifiquem i etiquetem-ho tot

A la nostra classe, fem servir imatges per etiquetar tot. Quan els articles tenen un lloc dedicat i etiquetat i aquest lloc està al seu nivell, és més probable que el vostre fill es responsabilitzi i posi les coses on pertanyen. És una feina constant. Al principi els hi haurem d’ajudar però, de mica en mica, crearem la rutina de guardar i recollir les coses després de fer-les servir.

Ho perden, ho troben

És responsabilitat seva. Quan van perdre alguna cosa i després, la van trobar dins de la cuina de joguina, dues setmanes després, van tenir molta més cura. Amb aquesta regla fermament establerta, les coses del vostre fill encara podrien estar per sota el sofà, però no serà el vostre treball buscar-ho!

Esperem que aquests suggeriments us serveixin també a casa.

Si us podem ajudar i donar-vos idees per qualsevol altre repte. No dubteu en dir-nos ho!.

L’equip de El Petit Panda

El petit pandaCóm és que els nens us fan tan de cas al kinder?

Related Posts

Take a look at these posts