Blog

El meu nen no m’aprèn xinès

by El petit panda on 11 October, 2013 Comments Off on El meu nen no m’aprèn xinès

Els nens són curiosos per naturalesa. Des del seu naixement la seva ment està en continu aprenentatge i es passen el dia preguntant el perquè de les coses. Qué passa, doncs, quan un nen o nena perd l’interès per l’aprenentatge?. Hi han moltes explicacions i causes que, segons els experts, originen la falta d’interès per aprendre.

estudiarchinoaburrido

A  El petit panda, dintre d’aquesta tipología, el que ens arriba són casos de nens i nenes desmotivats per l’aprenentatge del xinès. Són nens que han estat estudiant el xinès dintre d’una escola o acadèmia específica. Molts han estat estudiant en els mateixos centres que nens i nenes de famílies xineses, quan la forma d’aprendre i la seva realitat socio-cultural és molt diferent. Són nens i nenes entre 6 i 8 anys que, després d’un parell d’anys estudiant el xinès,  diuen als pares que ja no volen continuar o bé els papàs i les mamàs noten que no van contents a l’escola.

Hem de dir que, en general, i basant-nos en la nostra experiència, els nens i nenes occidentals, que amb 6 o 8 anys ja han estat en contacte amb el xinès, provenen de famílies on hi ha una preocupació per la competència lingüística i, a més, són nens que, acostumen a parlar ja, almenys una llengua estrangera i que per tant, són políglotes en potència. Tenen una facilitat natural o adquirida pels idiomes i, per tant són nens amb unes altes capacitats linguïstiques.

En els pitjors dels casos, ens trobem amb aversions greus vers l’idioma. Nens i nenes amb un bon nivell però que rebutgen frontalment qualsevol conversa o interacció amb el xinès.

Qué fem a El petit panda?

  1. Desvinculem l’aprenentatge del xinès a l’obligació. Els nens no fan res que no vulguin fer. Compartim el lleure amb ells. Continuem l’aprenentatge fent coses que els hi agradi i els interessi: juguem en xinès, cuinem, fem manualitats, teatre…, etc. Les nostres professores porten propostes lúdiques a cada sessió però sempre primen les propostes que els nens els hi facin.chinodivertido
  2.  Personalitzem l’ensenyament. Moltes vegades els estimuls a les escoles, no només no són els adequats, sinó que són insuficients. Els nens amb més capacitats acostumen a ser els que més s’avorreixen a les classes. A les sessions particulars, o en els nostres tallers on els grups són molt reduïts, la professora s’adapta totalment a les necessitats de cada nen. De manera que les sessions mai no són inadequades i el nen gaudeix contínuament de l’aprenentatge.
  3. Estem a casa dels nens i nenes, amb les seves joguines, en el seu món, en el seu espai. Casa seva és on el nen es sent més tranquil, on pot ser ell mateix i sentir-se lliure. Dins d’aquesta llibertat compartim jocs i establim un vincle positiu entre la professional i els nostres alumnes que fomenta l’aprenentage. Només asseurem les basses d’un aprenentatge sòlid amb la tranquil-litat i l’estimulació afectiva.
  4. Donem utilitat a l’idioma: Tot el que és útil té interès. Els nens necessitaran el xinès per comunicar-se amb la professora durant les classes i a més involucrarem a la família fent propostes de participació per part dels pares en l’aprenentatge: “La frase del mes”. Cada mes practiquen una de les frases quotidianes, validant l’ idioma i donant sentit a l’ aprenentatge.chinodivertido2
  5. Fem un seguiment professional de les classes. Dintre de l’equip de El petit panda comptem amb experts en pedagogia i psicopedagogia que preparen informes periòdics per les famílies, alhora que assessoren i formen l’equip de professores de forma contínua.

Per la nostra experiència, un cop comencem amb el nostre mètode, els nens recuperen dintre dels tres-sis primers mesos, l’interès per l’idioma i fan progressos molt més ràpids i fonamentats.

No es tracta d’unes pautes per tornar a una situació inicial, sinó que és  l’única forma de garantir l’aprenentatge infantil.

No és fins als 12-14 anys que els nens canviem la seva forma d’aprendre, deixen la infantesa per entrar en l’ adolescència on els mecanismes per l’aprenentatge es van allunyant del joc per assemblar-se als adults. Dintre dels paràmetres que conformen el seu interès agafaran força les relacions socials, el pragmatisme i les aspiracions de futur. La seva capacitat per l’aprenentage comença a disminuir i ja no tornarà als valors de la infantesa. Costarà més i será més difícil que arribin a tenir una competència alta en idiomes que no hagin treballat arribats a aquesta etapa. Per això és tan important que abans d’aquesta edat la seva competència lingüística estigui assegurada.

Us deixem alguns links a informació relacionada, per si resulta del vostre interès:

http://www.lavanguardia.com/vida/20100220/53894247813/escolares-sin-motivacion.html

http://ec.europa.eu/languages/languages-of-europe/early-language-learning_es.htm

http://www.324.cat/noticia/2146080/ciencia/Els-nens-tenen-mes-capacitat-daprendre-pels-canvis-en-la–regulacio-de-lADN

http://www.guiainfantil.com/articulos/educacion/idiomas/aprender-chino-ventajas-y-dificultades-para-los-ninos/

El petit pandaEl meu nen no m’aprèn xinès

Related Posts

Take a look at these posts